Datum: 
dinsdag 30 januari 2018, 20.00 uur

di 30 jan | 20u | €7

Deze tweede langspeelfilm van de Belgische regisseur Philippe Van Leeuw vertelt het verhaal van een Syrische familie, opgesloten in een huis, terwijl er buiten gebombardeerd wordt en de sluipschutters op scherp staan. Het is geen gevangenis, maar de dagelijkse realiteit van mensen in het door oorlog getroffen Damascus.

Oum Yazan, moeder van drie kinderen, probeert wanhopig haar familie in leven te houden, terwijl ze bang afwacht of haar man ooit nog thuis zal komen. Inmiddels is de situatie zo geëscaleerd dat ook buren en andere familieleden zich schuilhouden in het appartement. Er heerst constante spanning, angst en gevaar. Als prooi van de vijand zitten zij gevangen in een bunker die ooit een liefdevolle thuisbasis was.

Van Leeuw puurt de specifieke situatie uit tot een universele tragedie. Een intens en aangrijpend drama over mensen die in de meest extreme omstandigheden proberen om hun menselijkheid te bewaren.

De film ging dit jaar in wereldpremière op het filmfestival van Berlijn en mocht er de publieksprijs en het 'Europa Cinemas Label' in ontvangst nemen. Hoofdactrice Hiam Abbass is geen onbekende in de filmwereld. Zo speelde ze mee in de succesvolle films 'Paradise Now' van Hany Abu-Assad, 'The Syrian Bride' van Eran Riklis (die 2 prijzen won op Film Fest Gent in 2004), Ridley Scotts 'Exodus: Gods and Kings' en Steven Spielbergs 'Munich'. Dit najaar is ze ook te zien in Denis Villeneuves sequel 'Blade Runner 2049'.

Philippe Van Leeuw | BE/FR/LB | Drama | 85’ | met: Hiam Abbass, Diamand Abou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas

Pers:

"Een film die diep raakt."

DE STANDAARD

“De film drijft vooral op hartverscheurende suspense. Net als de personages zien we zo goed als niets van het geweld buiten, maar bij elke doffe dreun krimpen we ineen. Een verpletterende ervaring van de hand van Brusselaar Philippe Van Leeuw. “

DE MORGEN

“Een schroeiend intens huis clos. De spanning stijgt vaak tot ondraaglijke hoogten. Het gevaar komt van buiten, wat vooral wordt gesuggereerd via het uitstekende geluidsontwerp. Uitstekend vertolkt door een mooie ensemblecast onder leiding van de Palestijns-Israëlische actrice Hiam Abbass.”

FILMMAGIE